Dla jakiego parametru A funkcja jest rozniczkowalna
Dragon: Dla jakiego parametru A funkcji f jest rozniczkowalna, gdy
| ⎧ | x2e−x{2} gdy x≤1 | |
f(x) = | ⎨ | |
|
| ⎩ | 1/e + Ax2 gdy x>1 | |
Ogolnie to probowalem policzyc z definicji lim Δx→0, czyli
| f(1−Δx) −f(1) | |
lim Δx→0− |
| |
| Δx | |
| (1−Δx)2*e−(1−Δx) −12e−1 | |
lim Δx→0− |
| |
| Δx | |
| e−1 −1 | |
po dalszych przeksztalceniach i podstawieniu 0 dochodze do postaci lim Δx→0− |
| |
| 0 | |
=
∞
Nie rozumiem za bardzo tego zadania

moglby ktos wytlumaczyc?
2 lut 23:04
Dragon: Probowalem tez podstawic po prostu pod funkcje z lewej strony jedynki i wyszlo 1/e, potem pod
funkcje z prawej strony jedynki i wychodzilo 1/e+A
Przyrównałem te dwie granice i z tego wyniklo ze A=0. Nie mam pojecia czy tak mzoe byc.
2 lut 23:31
Dragon: Up, pomoze ktos?
4 lut 19:00
Pytający: Napisz jeszcze raz wzór f(x) gdy x≤1 (klamry przy 2 sugerują jakieś zagmatwanie).
4 lut 19:03
Janek191:

A = 0
II wersja
4 lut 19:06
Janek191:
f(x) = x2*e−x2 dla x ≤ 1 ?
4 lut 19:07
Dragon: Wartosci bezwzgledne prze nierownosciach, nwm czemu nie ma jak wpisywalem. Nie wystarczy
obliczyc A=0 trzeba cos jeszcze nwm co
4 lut 19:51
Pytający: czyli
f(x) = x
2e
−x2 dla x ≤ |1|
| 1 | |
f(x) = |
| + Ax2 dla x > |1| |
| e | |
4 lut 20:10
Dragon: |x|<=1
|x|>1
5 lut 09:19
5 lut 16:24
Dragon: Dzieki, czyli zeby sprawdzic czy jest rozniczkowalna musze policzyc dla jakiego parametru jest
ciagla w tym wypadku A=0, oraz policzyc jej granice stronne? Co mam odczytac z tych granic?
5 lut 19:38
Pytający: W zasadzie najpierw możesz upewnić się co do ciągłości funkcji w danym punkcie, bo jest to
warunek konieczny różniczkowalności (ale nie wystarczający).
Tzn.:
f(x) różniczkowalna w a ⇒ f(x) ciągła w a
w drugą stronę to nie działa, tj. f(x) może być ciągła w a, ale mimo to nie jest różniczkowalna
w a
Funkcja f(x) jest różniczkowalna w punkcie a, jeśli ma skończoną (≠ +/−
∞) pochodną w tym
punkcie.
Czyli:
jeśli
| f(a+h)−f(a) | | f(a+h)−f(a) | |
limh−>0− |
| = limh−>0+ |
| = g ∧ g∊(−∞,∞) |
| h | | h | |
to f(x) jest różniczkowalna w punkcie a.
5 lut 20:03
Dragon: O to mi chodzilo dziekuje bardzo za pomoc.
5 lut 20:16