Całka
Oliwka: Podaj dwie funkcje pierwotne funkcji
I oblicz całkę z f(x_
2 lut 22:55
Jerzy:
Podstaw x2 + 4 = t ; 2xdx = dt
2 lut 23:05
Oliwka: Wiem jak rozwiązać, chodzi mi o te funkcje pierwotne, czy jeśli za C podstawię na przykład
najpierw 2, a potem 4 to czy to będą dwie funkcje pierwotne?
2 lut 23:07
Jerzy:
Tak.
2 lut 23:10
Dragon: | | 2x | |
∫ |
| dx przez podstawianie, bierzemy mianownik x2+4=u czyli du=2xdx |
| | x2+4 | |
| | 1 | |
wychodzimy na ∫ |
| du co z podstawowego wzoru wychodzi ln|u|=ln|x2+4| |
| | u | |
2 lut 23:10
Sun: Dziękuję
2 lut 23:12
Jack:
licznik jest pochodna mianownika zatem wynik to ln| mianownik| czyli
ln|x2+4|
2 lut 23:22