funkcja wykładnicza
Joanna: Rozwiaż równanie (|x – 1| − 3)sin4x + cos4x – 1 =1.
Mam pytanie do tego równania. Czy muszę rozpatrywać tak samo jak w przypadku nierówności
wykładniczej przypadki, że a>1, 0<a<1, a=1, gdzie tutaj a=|x−1|−3?
2 lut 22:28
===:
gdzieś tam dzwonią ... tylko to nie to lekarstwo i nie ta choroba
2 lut 22:53
Jerzy:
Wystarczy aby podstawa była różna od 0 , a wykładnik był równy 0.
2 lut 22:54
Joanna: ok, dziękuję
2 lut 22:56
===:
(
jakaś liczba)
jakaś potęga=1
i myślimy
2 lut 22:58
Eta:
Za długo "kolorowałeś"
2 lut 22:59
eH: może być jeszcze przypadek, że podstawa równa 1, wtedy wykładnik może być dowolną liczbą
rzeczywistą
2 lut 22:59
===:
nie tylko Kolego
Jerzy
2 lut 23:00
Joanna: to wiem, tylko nie bylam pewna czy nie trzeba tego typu zalozen, o ktore pytałam
2 lut 23:03