ostrosłup
janek: Podstawą ostrosłupa jest trapez równoramienny, którego kąt ostry ma miarę 60° i który opisany
jest na okręgu o promieniu r=10. Każda ściana boczna ostrosłupa tworzy z płaszczyzną postawy
kąt o mierze równej 45°. Oblicz objętość ostrosłupa.
Oznaczyłem wierzchołek ostrosłupa jako S. Środek okręgu jako O. K jako promień rzutowany na
jeden z boków. I wyszło mi tak:
| SO | |
| = tg45°, czyli SO = 10. No i niby mam wszystko, ale jak obliczyć pole podstawy bez |
| KO | |
boków? Dzięki za pomoc.