Dziedzina i zbior wartosci funkcji odwrotnej
BBB: | | 2x+5 | |
Znajdz funkcje odwrotna do y=f(x)= |
| . Wyznacz dziedzine i zbiór wartosci funkci |
| | x−3 | |
f i f
−1.
Umiem wyznaczyc dziedzine czyli d=x∊R\{3} i zbior wartosci czyl zw=y∊R\{2}
Jak odwrocic funkcje? Moze ktos przedstawic krok po kroku.
2 lut 22:17
eH: 1 krok: pomnóż równanie przez x−3
2 lut 22:23
Janek191:
| | 2 x + 5 | |
y = |
| Df = ℛ \ { 3} |
| | x − 3 | |
y*(x − 3) =2 x + 5
y x − 3 y =2 x + 5
y x −2 x = 3 y + 5
x*( y − 2) = 3 y + 5
Po zamianie zmiennych
2 lut 22:36
BBB: y(x−3)=2x+5
yx−3y=2x+5
yx−2x=5+3y
x(y−2)=5+3y
czy tak?
2 lut 22:37