Rownania rozniczkowe
Jack:
W tym poscie zamierzam policzyc kilka/troche rownan rozniczkowych
i bardzo bym prosil o sprawdzenie. Sam wynik to moge w wolframie,
ale chodzi mi bardziej o zapis niz sam wynik, oczywiscie wynik tez wazny.

Zamierzam wrzucac kolejne po sprawdzeniu.
1.
5xy' = y
teraz czy tak to zostawic, czy wziac "inne" C
i wtedy
y =
5√|x| * C ?
i czy powinienem te C jakos oznaczac
2 lut 21:17
jc:
5xy'=y
5xy'−y=0
(x−1/5 y)'=0
x−1/5 y = C
y = C x1/5
Przy okazji, jak masz jakąś rodzinę krzywych (wyjątkowo prostych),
to możesz uzyskać równanie różniczkowe, dla którego krzywe będą rozwiązaniami
(na pewno jakieś założenia są niezbędne).
np. y=kx, y/x = k, (y/x)' = 0, y' − xy = 0, równanie y' = xy.
Niektórzy piszą tak dx/a = dy/b co oznacza, że wektor (dx,dy)
jest równoległy do wektora (a,b).
Rodzina krzywych prostopadłych do krzywych z pierwszej rodziny: dx/b = − dy/a.
Możesz sprawdzić na kilku przykładach jak to działa (i koniecznie z rysunkami).
3 lut 09:27
Jerzy:
Po drodze stałe możesz indeksować: C1 , C2 ... , aby ostatecznie zostawić jedną stałą C
( jest to w pewnym sensie umowne oznaczenie stałej w funkcjach pierwotnych,od słoea:
constans) , jednak nikt nie narzuca,że musi to być C. Często możesz spotkać się z innymi
oznaczeniami stalej.
3 lut 09:32
3 lut 11:28
Mariusz:
Czytałeś Rachunek różniczkowy i całkowy Franciszka Lei
Tam też jest trochę o równaniach różniczkowych
3 lut 13:51
Jack: nie, nie widzialem ani nie czytalem, ale poczytam w takim razie, dzieki.
3 lut 17:00