Kombinatoryka
Maryla27: Ile jest dziesięciocyfrowych liczb o sumie cyfr równej 6, w których pierwsza i ostatnia cyfra
są takie same.
Ze wzoru na liczbę kombinacji z powtórzeniami obliczyłam, że 10−cyfrowych liczb o sumie cyfr 6
jest 2002.
Proszę o pomoc.
2 lut 21:10
Mila:
1)
x
1+x
2+...+x
10=6
1 na pierwszym i ostatnim to liczymy ile jest rozwiązań w N równania
x
2+...+x
9=4 mamy 8 niewiadomych ,x
i≥0 i x
i∊N
2)
2 na pierwszym i ostatnim
x
2+...+x
9=6−4
3)
3 na pierwszym i ostatnim
jedna liczba
−−−−−−−−−−−−−
330+8+1=339
2 lut 21:22
Maryla27: Bardzo dziękuję
2 lut 21:37
Maryla27: Co znaczy literka i przy xi≥0 i xi∊N ?
2 lut 21:40
Mila:
xi to np. x1
x1∊N chyba wiadomo, ?
2 lut 21:42
Maryla27: Zbiór liczb naturalnych.
Dziękuję.
2 lut 21:43
Eta:
chochlik 
2)
2 lut 21:47
Mila:
Dziękuję
2 lut 21:51
Maryla27: Zauważyłam

Już policzyłam. Mam jeszcze pytanie. Czy teraz od 2002 mam odjąć te liczby? Uczę
się.:(
2 lut 21:53
Eta:
2 lut 21:53
Maryla27: Przepraszam. Cofam pytanie.
2 lut 21:55
Mila:
Nie, to masz wszystko policzone, po poprawce błędnego zapisu.
Możesz zresztą policzyć wszystkie te przypadki na piechotę.
| | | | 8! | | 8! | | 8! | |
1) | + |
| + |
| + |
| +8=330 |
| | | 2!*5! | | 2!*6! | | 6! | |
2)
3)
3000000003− jedna liczba
2 lut 22:06
Maryla27: Bardzo dziękuję. Dobrej nocy.
2 lut 22:10
Mila:
2 lut 22:24