W układzie współrzędnych biegunowych wektor (punkt) x ma współrzędne
Przemek: W układzie współrzędnych biegunowych wektor (punkt) x ma współrzędne x=(4,π). Wyznacz
współrzędne prostokątne wektora x.
Korzystamy ze wzoru na zamianę współrzędnych biegunowych na kartezjańskie? Dobrze myślę?
2 lut 21:07
Adamm: r=4, α=π
x=4cosπ, y=4sinπ
x=−4, y=0
2 lut 21:10
Przemek: Mógłbyś jakoś omówić sposób rozwiązania, bym lepiej mógł zrozumieć idee?
2 lut 21:23
Adamm: x=rcosα, y=rsinα
mamy odległość i kąt, wystarczy podstawić
2 lut 21:23
Przemek: Yhm, czyli generalnie opiera się to do podstawienia do tych wzorów.
2 lut 21:29