wektor funkcja
Bartek: Funkcję y=3x−3 przesuń o wektor [1, −2] .
Proszę o napisanie jak to powinno wyglądać. Mam kilka podobnych przykładów ale proszę tylko o
pokazanie jak się robi , ponieważ resztę postaram się sam zrobić
2 lut 20:42
Adamm:

y−(−2)=3(x−1)−3
2 lut 20:46
'Leszek: Ogolna metoda wektor u [ p , q ]
T − translacja
T u [ p , q]
f(x) −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−> f(x − p) + q
w tym przypadku y = 3(x−1) − 3 − 2 = 3x − 8
2 lut 20:48
===:

g(x)=3(x−1)−3−2
g(x)=3x−8
2 lut 20:51
Adamm: chodzi o to że każdy punkt y zastępuje punkt y'=y−2, oraz każdy punkt x, x'=x+1
2 lut 20:54