matematykaszkolna.pl
Lim Paula: Oblicz granicę:
 sinx 
lim(

)
 x3 
x→ Czy to będzie tak:
 sinx 1 
lim(

)=

=0
 x3 x2 
x→ Proszę o pomoc emotka
2 lut 20:37
Paula: Ktoś pomoże?
2 lut 20:50
janusz:
 sinx 
lim

≠ 1
 x 
x→ ale
 −1 sinx 1 
lim

≤ lim

≤ lim

x x x 
x→ x→ x→
2 lut 20:53
Paula: Dziękuję za pomoc! emotka
 sinx 
Faktycznie

≠1
 x 
Czyli: Z tw o 3 ciągach:
sinx 1 

=

x x 
 sinx 1 1 1 1 
lim

=

*

=

=

=0
 x3 x x2 x3  
Czy tak?
2 lut 21:07
eH: wut?
2 lut 21:11
Adamm: eH, takich ludzi lepiej po prostu ignorować
2 lut 21:12
eldo: dlaczego ignorować? nie sądzę, że post Pauli to żart.
2 lut 21:17
janusz: paula lepiej przestudiuj treść twierdzenia dokładnie
2 lut 21:19
Weteran: Adamm, pragne ci tylko przypomnieć że ty tez kiedys nie umiałeś rozwiązać elementarnej całki i wypisywałeś głupoty, że sie nie da. Teraz nagle wielki nieomylny sie znalazł... To forum chyba jest po to zeby sie czegos nauczyc. Zabijasz w młodzieży chęć zdobywania wiedzyemotka
Adamm: eldo, co kto lubi ja nie lubię wszechobecnego chaosu i niejasności na każdym kroku
Adamm: Weteran, nie trafiłeś z tym emotka
2 lut 21:20
Paula: Sin może przyjmować wartość od −1 do 1, mianownik będzie jednak dążył do czyli reasumując granice tego wyrażenia dąży do 0. Adam tak masz racje zawsze lepiej skrytykować niż pomóc. Przepraszam za mój wcześniejszy post trochę się jeszcze gubię w analizie, dlatego w razie wątpliwości pytam, ale wiadomo lepiej przylepić łatkę bezmózga i ignorować pogratulować traktowania drugiej osoby. A Tobie Janusz dziękuję za rozjaśnienie tematu. Pozdrawiam
2 lut 21:20
Weteran: Chyba ty nie trafiłeś wtedy z tą całką... z czym niby nie trafiłem?
2 lut 21:21
Adamm: z głupim komentarzem
2 lut 21:22
janusz:
 sinx 
lim

= 0
 x 
x→ bo
 −1 1 
lim

= lim

= 0
 x x 
x→ x→
2 lut 21:24
Weteran: Adamm, twoje zachowanie uznaję za po prostu niesmaczne. Byle tylko skrytykować drugiego, zaczepić , wbić szpilę. Chyba nie o to chodzi na tym forum. Prosze o reakcje moderację tego forum. Takie zachowanie nie może przejść płazem 1
2 lut 21:24
Adamm: do Paula nic nie mam, po prostu nie podoba mi się jej zapis, jest tragiczny ciebie proszę o spokój, i nie pluj tyle jadem
2 lut 21:26
Weteran: Adamm, Kto tu pluje jadem, bo chyba ty... Ja tylko kulturalnie probuje przywrócić cię do porządku. Nie napisałeś, że nie podoba ci sie jej zapis, lecz "takich ludzi lepiej ignorować", co było bezprecedensowym i ewidentnym atakiem na jej osobe to tak nie może wyglądać 1 1 ! ! ! ! ! 111 !
2 lut 21:27
eldo: Adamm, ja nie widzę chaosu w postach Pauli, tylko brak zrozumienia. Oczywiście nie masz obowiązku pomagać, ale słowa 'lepiej zignorować taką osobę' wskazują jakbyś rzeczywiście miał ją za bezmózga.
2 lut 21:28
Adamm: eldo, ja jak widzę taki zapis to się od razu denerwuję dlatego dla mnie lepiej jest takie osoby ignorować mówiąc że uważam ją za bezmózga jesteś trochę w stosunku mnie nie w porządku
2 lut 21:31
Weteran: Adamm, W 100% zgadzam sie z eldo. Być może zapis nie jest idealny, ale nadal sie kształtuje. Mogles napisać, co dokładnie nie podoba ci sie w jej zapisie, a nie uciekać sie do wycieczek personalnych. Co wiecej nie zignorowałeś, co byłoby zachowaniem neutralnym, lecz zniechęciłeś eH do pomocy. O niewiele dziewczyna zostałaby bez rozwiązania! Co do bycia w porządku to jak widze nie każdemu sie to należy
2 lut 21:33
Adamm: Weteran, mów do mnie jeszcze
2 lut 21:36
Polack: Adamm bijąca od ciebie buta jest zniewalająca.... Musisz być chyba wyznawcą pewnej partii zaczynającej się na N a kończącej na O....
2 lut 21:39
Weteran: Adamm, oj widze ze sie argumenty skonczyły emotka Pijany czy niespełna rozumu?
2 lut 21:39
Adamm: Weteran, czemu nie obie opcje? emotka
2 lut 21:44
eldo: Adamm, być może miałeś coś innego na myśli, ale jednak napisałeś jak napisałeś. Wyobraź sobie podobną sytuację w realu, np. gadasz sobie ze znajomym, do rozmowy wtrąca się inny znajomy, a Ty na głos w stronę tego pierwszego, że 'lepiej takich ludzi ignorować'. No to jak ma się poczuć taka osoba...jak ktoś z kim w ogóle się nie liczysz, ktoś głupi. Weteran, już wystarczy, przekazałeś wszystko co chciałeś emotka
2 lut 21:49
eH: Weteran "Co wiecej nie zignorowałeś, co byłoby zachowaniem neutralnym, lecz zniechęciłeś eH do pomocy. " Akurat do pomocy to mnie zniechęciła właśnie odpowiedź samej zainteresowanej. Ja rozumiem, że nie każdy musi wszystko umieć i rozumieć, ale ignorancja też ma swoje granice... Tutaj oczywiście popieram Adamma.
2 lut 21:58
Weteran: eH, To znaczy że jest w tobie tyle samo ludzkości co w Adammie. Może ktoś wszedł, bo chciał faktycznie pomóc(nie tak jak ty i Adamm) i zniechęcił się skandalicznym wpisem Adamm.
2 lut 22:15