ciągi, uzupełnij luki
monika: witam, mam mały problem z jednym przykładem zadanka z działu "ciągi"
chodzi o to by uzupełnić luki
b1=0, b2=.... b3=....b4=9 b5=....
17 sty 11:50
Bart: Jeżeli pierwszy wyraz ciągi = 0, to może być to tylko ciąg arytmetyczny, więc:
b4 = b1 + 3r <=> 9 = 0 + 3r <=> r = 3
Teraz podstawiasz i wychodzi
b1 = 0
b2 = 3
b3 = 6
b4 = 9
b5 = 12
17 sty 11:55
monika: tak właśnie zrobiłam ten przykład, i okazało się że jest wykonany źle.. : (
dostałam tylko podpowiedź "Ciąg ten powinnien zaczynć się 0,1,4..."
17 sty 11:59
Bogdan:
jeśli 0, 1, 4, 9, ... to an = (n−1)2
17 sty 12:16
monika: mam problem jeszcze z jednym zadankiem
chodzi o to aby obliczyć różnicę pomiędzy dwoma kolejnymi wyrazami.
1) a
n=1
n oblicz a
n+1− a
n
2) (b
n) n należy do N+ oblicz a
n+1− a
n
| | 1 | |
3) gn = 1+ |
| oblicz gn+1− gn |
| | n | |
4) d
n=(−1)
n oblicz d
n+1− d
n
17 sty 13:00
monika: w pierwszym przykładzie wychodzi mi 0
problem mam z ostatnimi 3 przykładami
17 sty 13:11
ra1di:
| | n+2 | | n+1 | | (n+2)*n | | (n+1)(n+1) | |
gn+1 − gn = |
| − |
| = |
| − |
| − do |
| | n+1 | | n | | n*(n+1) | | n*(n+1) | |
wspólnego mianownika, potem wymnażamy i odejmujemy
| n2+2n | | n2+2n+1 | |
| − |
| = co sprowadza sie tylko do odjecia liczników |
| mianownik | | mianownik | |
n
2 + 2n − n
2 − 2n − 1 = −1
Wymnożony mianownik = n
2 + n
17 sty 13:24