takitam: wyznacz te wartości parametru m dla których równanie x2+mx+9=0 ma dwa rozwiązania
mniejsze od -1 (nie podawajcie rozwiązania, chodzi mi tylko o założenia)
7 lis 18:40
coco:
więc założenia to
1/ Δ >0
2/ x1 < -1
→ x1 + x2 < -2 tu wzór Vieta
x2 < -1
czyli - b /a < - 2
i wybrać cz. wspólna

7 lis 19:31
takitam: no właśnie, wynik ma wyjść ponoć m∈(6;10) ale mi coś nie wychodzi
7 lis 19:42
coco:
w/g mnie x⊂ (6, ∞)


bo tu juz bedą się pojawiały obydwa ujemne < -1
7 lis 19:53
coco:
ok

! m ⊂ (6, 10) bo powtzej m=11 miejsca zerowe są > -1
7 lis 20:06
takitam: a skąd to wziełaś?
7 lis 20:15
takitam: znaczy to że powyżej 11 miejsca zerowe są >-1
7 lis 20:16
coco:
Sorki

! juz jestem zmeczona

i zaraz spadam
np
dla m= 10
Δ = 100 - 36 =84 VΔ = 8
x1 =( -10 +8) /2= -1 --- miało być < -1 więc ostatnim takim
m jest m < 10
x2 = (-10 -8) /2 = -9 drugi zawsze ujemny
a miały byc obydwa

czyli m ∈ (6, 10)

7 lis 21:05
takitam: no tak, dalej nie wiem skąd to wzięłaś

jak ty to mówisz: 'nie kumam'
7 lis 21:21