proszę o sprawdzenie
Anna: Spośród wszystkich prostokątów symetrycznych względem osi OY których dwa wierzchołki
należą do wykresu funkcji f(x) = − x2 + 4 a dwa do osi x wyznacz wierzchołki prostokąta
o największym polu. Oblicz to pole.
nie chodzi mi o rozwiązanie bo razwiązałam ale chodzi mi o wyznaczenie dziedziny
czy to jest:
dziedzina : x ∊ (0 , +∞) czy x ∊ ( −2 ; 2 )
2 lut 19:47
Pytający:
Czyli chodzi o prostokąty ABCD:
A = (−a, 0)
B = (a, 0)
C = (a, f(a))
D = (−a, f(a))
a∊(0, 2)∪(2, +∞)
Ujemne a odpadają, bo prostokąty są symetryczne względem OY, natomiast dla a=2 odpowiednio
wierzchołki A i D oraz B i C się pokrywają, więc nie powstanie z nich prostokąt.
Wtedy:
PoleABCD = |AB|*|AD| = 2a*|f(a)|
lima→∞(2a*|f(a)|) = ∞
Stąd jasno wynika, że prostokąt o największym polu nie istnieje...
2 lut 20:21
Anna: niestety wynik pola jest
| | 32√3 | |
P = |
| i taki wynik otrzymałam |
| | 9 | |
A=(−x:0) B=(x; 0) C = ( −x ; −x
2 + 4 ) D( −x ; −x
2 + 4)
P
Δ = IABI*IBCI
P
Δ = 2x(−x
2 + 4) = − 2 x
3 +8x
P
,(x)= − 6x
2 + 8
| | 4 | | 2√3 | | 2√3 | |
− 6x2 + 8 = 0 ⇔ x2 = |
| ⇔ x1 = |
| x2 = − |
| ten nie należy do |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
dziedziny
tak to zrobiłam
2 lut 20:50
===:
zapisana przez Ciebie treść zadania precyzyjna nie jest i jestem niemal pewny, że
zapisałaś ją "swoimi słowami"
2 lut 20:56
Pytający: Anno, prawdopodobnie jest to po prostu źle ułożone zadanie (bądź pomieszałaś treść), gdyż w
Twych obliczeniach jest błąd.
|AB| = √(x−(−x)2)+(0+0)2=|2x|
|BC| = √(x−x)2+(−x2+4−0)2=|−x2+4|
Nie można ot tak pominąć wartości bezwzględnej przy liczeniu długości odcinka.
2 lut 21:21
Anna: zadanie zostało dobrze napisane
analizując myślę że trzeba tylko zapisać odpowiednie założenia
2 lut 21:54
===:
i już mnie nie dziwi reforma oświaty
2 lut 22:07
Pytający: | | 270 | | 32√3 | |
Wystarczy wziąć x=3, wtedy pole = 2*3*5 = 30 = |
| > |
| |
| | 9 | | 9 | |
Stwierdzam tylko, że jaki byś x nie wybrała, zawsze można znaleźć taki, dla którego pole
prostokąta będzie większe. Nie Twoja wina, że ktoś ułożył bezmyślnie zadanie (zapominając, że
długość odcinka nie może być ujemna).
Peace
2 lut 22:14
Janek191:

x ∊ ( − 2, 2 )
P = 2* x*f(x) = 2x*( − x
2 + 4) = − 2 x
3 + 8 x
P(x) = −2 x
3 + 8 x
| | 8 | | 4 | |
P'(x) = − 6 x2 + 8 = 0 ⇔ 6 x2 = 8 ⇔ x2 = |
| = |
| |
| | 6 | | 3 | |
P ''(x) = − 12 x
| | 2 √3 | |
Funkcja P(x) osiąga maksimum dla x = |
| |
| | 3 | |
| | 2√3 | | 32√3 | |
Pmax = P( |
| ) = |
| |
| | 3 | | 9 | |
====================================
2 lut 22:25
Janek191:
@ Pytający − nie mąć dziewczynie w głowie

Wszystko jest ok
2 lut 22:27
Anna: dziękuję
4 lut 07:47
Kacper:
Wszystko jest ok, o ile założymy że prostokąt na tylko dwa punkty wspólne z parabolą, a nikt o
tym w treści nie wspomniał
4 lut 08:18