ttt
tade: liczba naturalna n przy dzieleniu przez 3 daje reszte 1 a przy dzieleniu przez 4 reszte 3
znajdz reszte z dzielenia liczby n przez 12
zapisalem
n=3k+1
n=4l+3
4n=12k+4
3n=12l+9 po odjeciu
n=12(k−l)−5 co jest nie tak? nie dosc ze na minusie to jeszcze zły wynik wyszedł
2 lut 19:43
Eta:
Wszystko ok

n= 12(k−l)−5 = 12(k−l−1)+12−5= 12(k−l−1)+7 , R=7
2 lut 20:28
'Leszek: Reszta musi byc zawsze dodana i dlatego dobrze to rozpisala Eta !
2 lut 20:33
tade: dzieki
2 lut 21:09
tade: W sumie to nierozumiem dlaczego akurat −1 wrzucone w nawias a nie inna liczba, mogłabyś jeszcze
raz wytłumaczyć jak postąpić jesli wyjdzie ujemna reszta?
2 lut 21:28
Eta:
Od 12 odejmujesz tę ujemną resztę : 12−5= 7 =R>0
2 lut 21:58