ttt
tade: Pytanie, czemu w tym rozwiązaniu na samym końcu jest 9k*5 a nie 9k(k−1)(k+1)*5 przeciez tam
jest mnozenie
zdjecie:
http://imgur.com/10ql0si
2 lut 19:11
===:
wpływu na wynik nie ma ale sztuka cierpi
2 lut 19:31
Eta:
Wykaż,że liczba:
ma być taka
k(k+1)(k+9)*(k2+1) jest podzielna przez 5
L=k(k+1)([(k−1)+10]*[(k2−4)+5] = k(k+1)[(k−1)+10]*[(k−2)(k+2)+5]=
= (k−2)(k−1)k(k+1)(k+2)+5*k(k+1)+10(k−2)(k+2)+50= 5*w , w∊C
bo (k−2)(k−1)k(k+1)(k+2) −−− podzielna przez 5 jako iloczyn pięciu kolejnych liczb
i pozostałe składniki też podzielne przez 5
c.n.w.
2 lut 20:48