matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Madzia:
cosα= 2/3 α>0 i α<90
α
sin
= ?
2
2 lut 18:54
zef:
niech α=2t
1
cos2t=2/3 ⇔ cos
2
t−sin
2
t=2/3 ⇔ (1−sin
2
t)−sin
2
t=2/3 ⇔ −2sin
2
t=−
3
1
sin
2
t=
6
√
6
sint=
(ujemne odpada bo sinα dla α∊(0
o
;90
o
)
6
jest dodatni)
α
√
6
sin
=
2
6
2 lut 19:01