ZE WZORU WYZNACZ ...
beti19: Proszę pomóżcie bo nie wiem jak ruszyć ....
zad. Ze wzoru wyznacz a1
an = a1 + ( n−1 )r
2 lut 18:53
Timor i pumba: 10= 3+7
to 3= ?
2 lut 18:56
beti19: 

nie rozumiem jak to rozwiązać
2 lut 19:05
eH: odpowiedz na pytanie Timor i pumba
2 lut 19:07
eH: jak 10=3+7, to 3 = ile
2 lut 19:07
2 lut 19:13
5-latek: a1= an−(n−1)*r
2 lut 19:21
beti19: a może to ma być tak :
2 lut 20:07
eH: nie
2 lut 20:37
eH: | | an | |
jeżeli już, to a1=r( |
| −(n−1)) |
| | r | |
2 lut 20:38
beti19: a skąd we wzorze znalazło się aż 2 razy r


jak było jedno r

?
2 lut 23:28
5-latek: (n−1)*r=n*r−1*r= n*r−r
2 lut 23:35
beti19: no i dalej nie rozumiem wyprowadzenia tego wzoru tak by wyznaczyć z niego a
1
2 lut 23:55
5-latek: Jesli nie potrafisz zrozumiec tego wzoru z godz 20 : 38 to zastosuj wzor ktory napisalem o 19:
21
3 lut 00:25