Działania na wektorach
Skarpetek: Mam pytanie odnośnie wyznaczania wektora prostopadłego do płaszczyzny wyznaczonej przez 2 inne
wektory.
Czy jeśli wyznaczę wektor który jest prostopadły do obu wektorów to ten wektor będzie
prostopadły też do tej płaszczyzny.
Proszę o pomoc.
Mam zadanie wyznacz wektor prostopadły do płaszczyzny wyznaczonej przez wektory
u[2 , 0 , 3] i v[−1 , 2 , 1]
2 lut 18:36
2 lut 19:03
Mila:
n→=[2,0,3] x [−1,2,1]= [−6,−5,4]
liczymy tak:
i j k
2 0 3
−1 2 1
det(..)=−6i−5j+4k
n→⊥u i n→⊥v
2 lut 21:50