wielomiany
Cornii: Oblicz:
a) 5x3−8x2−5x+2=0
b) x4+2x3−6x2−6x+9=0
Proszę o pomoc
2 lut 18:28
Mariusz:
W(1)=1+2−6−6+9=0
2 lut 18:36
Mariusz:
Chociaż na takie równania jest bardziej efektywny sposób
W pewnym momencie potrzebuje on zespolonych lub przynajmniej trygonometrii
2 lut 18:38
Timor i pumba: a) W(1)≠0
w(−1)= −5−8+5+2≠0
w(2)= 40−32−10+2 =0
teraz (5x3−8x2−5x+2) : (x−2)
2 lut 18:39
Mariusz:
a)
W(2)=40−32−10+2=0
2 lut 18:40
Mariusz:
b)
W(−3)=81−54−54+18+9=0
W(1)=1+2−6−6+9=0
(x4+2x3−6x2−6x+9):(x2+2x−3)
2 lut 18:45
Cornii: eh, czyli musze najpierw podzielić wielomiany tak ?
2 lut 18:51
Cornii: Dziękuje za pomoc
2 lut 19:00
Madzia: Mariusz bardziej efektowny to znaczy?
3 lut 15:02