Całki nieoznaczone
lolek: Zastosowałem podstawienie
t= e
−x
po podstawieniu wyszło mi
dalej mi jakieś głupoty wychodzą co mam z tym zrobić?
odpowiedź to 4ln(2+e
x)
2 lut 18:18
Omikron: e
x+1=t
e
x dx = dt
| | dt | |
∫....dx=4∫ |
| =4ln|x|=c=4ln|ex+1|+c=4ln(ex+1)+c |
| | t | |
2 lut 18:26
Pytający:
podstawienie u = e
x+1 i jedziesz
2 lut 18:27
Omikron: W ostatnie linijce po drugim znaku równości powinno być 4ln|t|+c
2 lut 18:27
Mariusz:
Pomnóż licznik i mianownik przez ex
i podstaw za mianownik
2 lut 18:27
Mariusz:
Nie wyszło źle tylko zastosowałeś inne podstawienie niż sugerowałaby to odpowiedź
1=(t+1)−t
i powinien licznik poskracać się z mianownikiem
2 lut 18:31
lolek: pomnożyłem już przez jeden i wyszło mi

w sumie wpadłem na ten pomysł po wstawieniu posta ale
dzięki za pomoc
u mnie po przeszkształceniu wyszło
| | 1 | |
4∫ |
| * ex dx = ... podstawienie t=ex i poszło |
| | ex +2 | |
2 lut 18:34