trojkat
Timor i pumba: W trojkacie ktorego boki tworza stosunek 4: 5 : 7 polaczono srodki tych bokow .
Otrzymano w ten sposob drugi trojkat ktorego obwod wynosi 4,8
Oblicz boki pierwszego trojkata
To stosunek bokow drugiego trojkata bedzie wynosi 2 : 2,5 ; 3,5
2x+2,5x+3,5x= 4,8
8x=4,8
x= 0,6
Wyliczylem odcinek jednostkowy
Wiec boki pierwszsego trojkata beda mialy dlugosc
4*0,6= 2,4
5*0,6=3
7*0,6= 4,2
Odp. Boki pierszsego trojkata maja nastepujace dlugosci 2,4 oraz 3 ,oraz 4,2 i
2 lut 17:51
Eta:
Ok
2 lut 19:32
Timor i pumba: Dziekuje .
Nie potrafie jeszcze tego podobienstwa i Talesa . Ale sie naucze
2 lut 20:02