geometria anlityczna
Zagrożony: W rombie ABCD przekątne przecinają się w punkcie S(2,−1). Dwa kolejne wierzchołki rombu mają
współrzędne A(m,−3) oraz B(m+6, m−5), gdzie mER.WYZNACZ współrzędne wierzchołków rombu
2 lut 17:49
Timor i pumba: W rombie przekatne dziela sie na polowy i przecinaja pod kątem prostym
2 lut 17:52
Zagrożony: m+xc=4
yc=1
m+6+xd=4
m−5+yd=−2
i brakuje mi 1 równania
2 lut 17:56
Zagrożony: może napisac równanie prostej prostopadlej czy to nie ma sensu?
2 lut 18:01
===:
zauważ, że przekątne rombu przecinają się pod kątem prostym.
1. wyznacz współczynnik kierunkowy prostej przechodzącej przez S i A
2. wyznacz współczynnik kierunkowy prostej przechodzącej przez S i B
Z zależności między współczynnikami kierunkowymi prostych prostopadłych wyznaczysz m
(Jeśli nie nakręciłem to m=0)
Dalej już sam
2 lut 18:09
Zagrożony: a
1*a
2=−1
| −2m−8 | | m2+2m−8 | |
| + |
| =0 |
| m2+2m−8 | | m2+2m−8 | |
m
2=16
m=4 v m=−4
cos mam zle
2 lut 18:30
===:
"cienko" mnożysz te współczynnik
2 lut 18:38
===:
a może to ja nakręciłem w znakach
2 lut 18:41
Zagrożony: aa już widze
2 lut 18:50