Prawdopodobieństwo.
E.: rzucamy trzykrotnie kostką do gry, jakie jest prawdopodobieństwo, że co najmniej raz otrzymamy
sześć oczek
yht:
Ω = 6
3 = 216
A − zdarzenie że co najmniej raz otrzymamy 6 oczek
A' − zdarzenie przeciwne do zdarzenia A (ani razu nie otrzymamy 6 oczek)
A' = 5*5*5 = 125
Wyjaśnienie: Aby zdarzenie A' było spełnione, to w pierwszym rzucie można otrzymać wynik na 5
sposobów (1,2,3,4 lub 5 oczek),
w drugim rzucie tak samo (5 sposobów), i w trzecim tak samo (5 sposobów)
P(A) + P(A') = 1
P(A) = 1 − P(A')
| | 91 | |
Odp. szukane prawdopodobieństwo jest równe |
| |
| | 216 | |