Funkcja logarytmiczna
Michał: Dla jakich wartości parametru m równanie ma pierwiastek dodatni?
a) log0,5(x+4) = mm+1
b) 1 − 3x = log3m
c) 3 + 2x = log1/3m
Próbowałem w następujący sposób rozpisać podpunkt b):
−3x = log3m − 1
3x = log1/3m + 1
3x = log1/3m + log1/313
3x = log1/313m
x = log1/313m / 3
log1/313m / log1/3127 > 0
log1/2713m > 0
3m > 0
m > 0
Zgadza się z odpowiedziami po części, bo odpowiedź to m ∊ (0; 3). Nie wiem jednak czy w dobry
sposób zabieram się do tego zadania, a jeśli tak to gdzie jest błąd.
2 lut 17:04
Michał: Proszę o pomoc.
2 lut 17:55
Michał: Podbijam.
2 lut 21:03
Adamm: b) musi być m>0 z def. logarytmu
1−3x=log3m
ma mieć pierwiastek dodatni, stąd x>0, czyli 1−3x<1
zatem musi być log3m<1 czyli inaczej log3m<log33
ponieważ log3x jest funkcją rosnącą
m<3
łącząc, 0<m<3
2 lut 21:06