Dana jest płaszczyzna, przez którą przeprowadzono 11 prostych. Wiadome jest, iż
MirekMistrz100: Dana jest płaszczyzna, przez którą przeprowadzono 11 prostych. Wiadome jest, iż żadne 2 proste
nie są do siebie równoległe oraz żadne 3 proste nie przecinają się w jednym punkcie.
Podaj na ile części zostanie podzielona dana płaszczyzna.
2 lut 17:01
Mila:

Zadanie podobne, ale łatwiejsze.
Na ile części zostanie podzielona płaszczyzna przez cztery proste, z których żadne dwie proste
nie są równoległe,
a także żadne trzy proste nie przecinają się w jednym punkcie.
1 prosta − 2 części
2 proste− 2+2=4 części
3 proste − 4+3=7 części
4 proste −7+4=11 części
Ustal wzór rekurencyjny i oblicz na piechotę, albo znajdź wzór jawny
2 lut 19:13
MirekMistrz100: Dzięki kilometr!
2 lut 20:42