Wiedząc, że zdarzenia A i B są zdarzeniami przestrzeni Ω takimi
jupiter: Wiedząc, że zdarzenia A i B są zdarzeniami przestrzeni Ω takimi, że P(A) − 0,4 i P(A∩B)=0,15 i
P(A'∩B') = 0.5. Oblicz P(A'∩B).
P(B) obliczyłem ze wzoru P(A∩B)= P(A) * P(B) i wyszło i 3/8.
Czy w tym przypadku można zastosować ten wzór?
2 lut 16:58
Eta:

A
'∩B= B−(A∩B) i A
'∩B
'= (AUB)
' −− drugie prawo de Morgana
to P(A
'∩B
')= P(AUB)
' = 1−P(AUB)= 0,5
P(AUB)= P(A)+P(B)−P(A∩B) ⇒ P(B)= 0,25
to P(A
'∩B)=P(B)−P(A∩B)= ...............=0,1
2 lut 21:17