Całka nieoznaczona do sprawdzenia
Jakub: Czy wynik ∫4x arctg x2dx
to 2 ln (sin x2) + C ?
()−wartość bezwzględna
2 lut 16:56
karty do gry: nie
2 lut 16:58
grzest:
Pochodna z wyniku całkowania powinna być równa funkcji podcałkowej. Tutaj tak nie jest.
2 lut 17:00
Jakub: t=x2
2dt=4xdx
2∫arctg tdt i korzystałem ze wzoru na ctg. ln sin x + C
Jak należy zrobić ten przykład?
2 lut 17:03
azeta: arctgx to funkcja odwrotna do tgx
2 lut 17:05
karty do gry: a nie ździwiły ciebie literki "arc" przed "tgx"
| | 1 | |
∫arctg(x)dx = | u' = 1 , v = arctg(x) | = xarctg(x) − |
| ln(x2 + 1) + C |
| | 2 | |
2 lut 17:05
Jakub: A da się to zrobić podstawiając?
2 lut 17:16