matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Linia srodkowa
Timor i pumba:
2
Jedna podstawa trapezu stanowi
drugiej a ich roznica wynosi 14
3
Oblicz dlugosc linii srodkowej trapezu. x− dlugosc jednej podstawy
2
y=
x − dlugosc drugiej podstawy
3
2
x−
x=14
3
1
x= 14
3
x= 14*3= 42
2
y=
*42= 28
3
x+y
s=
= 42+28}{2}= 35
2
Odp. Dlugosc linii srodkowej wynosi 35
2 lut 16:56