matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna
lol:
Pochodna:: (3x)
3
x
2 lut 16:37
grzest:
Skorzystaj z tożsamości x=e
ln x
.
2 lut 16:40
'Leszek:
Przeksztalcamy wzor funkcji do postaci f(x) = e
3x * ln (3x)
Czyli f ' (x) = (3x)
3x
* ( 3 ln(3x) + 3)
2 lut 16:41