Asymptoty
anonim1234321: Asympoty.
obliczylem dziedzine, i policzylem asympoty pionowe i wyszlo mi, że są w x=1 i x=−1 obustronne,
ale teraz nie wiem jak policzyc poziome, w sensie którą funkcje wybrać?
2 lut 16:25
'Leszek: | | x − 2 | |
Bierzemy dwa przypadki , dla x≥ 2 , f(x) = |
| , asymptota pozioma |
| | x2 − 1 | |
prawostronna y = 0 ,
| | 2 − x | |
dla x< 2 , f(x) = |
| , asymptota pozioma lewostronna y = 0, |
| | x2 − 1 | |
brak asymptot ukosnych
2 lut 16:34
anonim1234321: skoro dla dwoch przypadkow wyszlo y=0 to oznacza ze jest to jedna asymptota y=0?
2 lut 16:47
'Leszek: Nie ,poniewaz asymptota prawostronna y = 0+ , zas lewostronna y = 0−
2 lut 20:26