ttt
tade: Cyfry setek i jednosci liczby trzycyfrowej n są liczbami nieparzystymi. Zapisując cyfry liczby
n w odwrotnej kolejnosci, otrzymamy liczbe trzycyfrową k
Uzasadnij, ze liczba n−k jest podzielna przez 198
liczby nieparzyste: 2c+1, 2c+5
liczba n: 100(2c+1) + 10x + 2c+5
liczba k: 100(2c+5) + 10x + 2c+1
n−k= 200c+100+10x+2c+5−200c−500−10x−2c−1=−400−1+5=−198
dobrze?
2 lut 16:23
g: nie do końca. zrobiłeś tylko przypadek, że te cyfry różnią się o 4 (2c+5) − (2c+1) = 4.
czyli tylko pary (1,5) (3,7) (5,9). a co z innymi parami? np. (1,3) (3,9) itp.
2 lut 16:35
tade: czyli wprowadzic dwie zmienne dla liczb nieparzystych? np 2c+1 i 2d+1 ?
2 lut 16:39
g: spróbuj tak.
2 lut 17:07