Ekstremum i monotoniczność
Magda: Hej,
| | e−x | |
" Znaleźć przedziały monotoniczności i ekstrema funkcji f(x)= |
| " |
| | x2−3 | |
| | e3 | |
Wyszło mi tak f(x) rosnąca na (−3,1), malejąca na (−oo,−3),(1,+oo), minimum f(−3)= |
| , |
| | 6 | |
max f(1)= −1/2e
Nie mam odpowiedzi do tego zadania

Czy mógłby ktoś sprawdzić czy to dobra odpowiedź ?
Pozdrawiam
2 lut 15:02
Jack:
Prawie sie zgadza. Ekstrema ok. Jednak co do monotonicznosci.
Rosnaca dla x ∊(−3;1) \ {−√3} albo inny zapis
x∊(−3;−√3) U (−√3,1)
Co do malejacej analogicznie
Musisz wylaczyc √3 bo mianownik nie moze byc zerem.
Poniewaz
Podstawowe zalozenie : x2−3≠0
2 lut 15:19
Magda: Wszystko jasne, dziękuje, nie ustaliłam dziedziny..
2 lut 15:57