Matura
Pato: Witam, w tym roku mam maturę i chciałbym się pod nią jak najlepiej przygotować. Nie czuję się
na siłach jeżeli chodzi o matematykę− zawsze miałem z nią problemy pomimo chęci i nauki nie
szło mi zbyt dobrze. Jakiś czas temu miałem próbną maturę, której niestety nie udało mi sie
zdać..
Poczytałem trochę w internecie, jak ludzie polecają zbiory Pazdro i Kiełbasy i mam do Was
pytanie. Czy dla totalnego laika takie zbiory będą pomocne? Domyślam się, że w zbiorze będą
same zadania, bez żadnych wyjaśnień co wiąże się z tym, że nie będę wiedział jak takie zadania
rozwiązać.
Zostały mi 3 miesiące, naprawdę zależy mi na tym, żeby zdać maturę z matematyki, tylko
kompletnie nie wiem jak się za nią zabrać. Mogę Was prosić o pomoc i rady?
Z góry dziękuję, pozdrawiam.
2 lut 14:52
Omikron: W Kiełbasie na początku każdego działu są podane wzory i twierdzenia, które będą w nim
potrzebne. Do części zadań są wskazówki, niektóre są rozwiązane. Jeżeli jednak tak jak mówisz
kiepsko sobie radzisz, to kup też może podręcznik Teraz Matura Nowej Ery, powinno być tam
wszystko wytlumaczone konkretnie pod maturę.
Tak przy okazji, wiesz ile to jest 0−3? Był tutaj w zeszłym roku takim maturzysta który miał
problemy z tym działaniem na dzień przed poprawką sierpniową. Dostał 50% z niej
Także naprawdę nie jest trudno, jak masz problemy z matematyką to możesz wyuczyć się schematów,
typów zadań które zawsze pojawiają się na maturze.
2 lut 14:58
5-latek: Czesc Omikron
Mysle ze to byla duza sciema ,ale zostawmy to w spokoju .
Musi sobie znalezc zbior zadan z rozbudowanymi rozwiazaniami
jesli znasz to polec
2 lut 15:06
Omikron: To myślę że właśnie Teraz Matura będzie dobra, wprawdzie nie korzystałem z części matematycznej
ale w geograficznej było podanych i rozwiązaniach wiele zadań typu maturalnego. Zakładam więc
że tu tez tak będzie.
2 lut 15:08
Omikron: A o maciu naprawdę nie wiem co mam sądzić, rzeczywiście nie ma co już się nad tym zastanawiać
2 lut 15:10
Pato: Dziękuję za szybką odpowiedź, zapytam jeszcze− jakie schematy masz na myśli? Mogę Cię prosić o
wytłumaczenie?
2 lut 15:10
Omikron: Co roku pojawiają się zadania niemalże identyczne tylko ze zmienionymi danymi np. Cenę obniżono
o ileś procent, a później podwyższono o ileś; ile rozwiązań ma równanie; podany wykres funkcji
i odczytać zbiór wartości lub dziedzinę. Musisz przerobić dużo matur i wychwycić te
powtarzające się schematy, to na pewno Ci pomoże.
2 lut 15:14
2 lut 15:16
Omikron: Moim zdaniem powinieneś kupić oba. Rozwiązywanie arkuszy jest najważniejsze ale trzeba mieć do
tego jakąś wiedzę. Jeżeli masz jej mało to vademecum też się przyda.
2 lut 15:20
Pato: A co powiecie na sposób taki, że podstawy złapię ucząc się z tego portalu robiąc każdy dział po
kolei, a potem przejdę do zbioru zadań Kiełbasy?
2 lut 21:07
Omikron: Czemu nie, najważniejsze, żebyś zabrał się do nauki jak najszybciej.
2 lut 23:11
Mila:
Rozwiązuj zadania, jeśli nie potrafisz, to wpisuj tutaj problemy.
2 lut 23:15
KKrzysiek: 5−latek, zgadzam się, to był mega przekręt.
3 lut 00:59
Smule: Teraz matura zdecydowanie lepszy zbiór do matury niż kiełbasa. Przynajmniej na rozszerzeniu.
3 lut 01:45
Armando: " zawsze miałem z nią problemy pomimo chęci i nauki nie szło mi zbyt dobrze"
Zawsze wydawało mi się, że mam problem z matematyką, a to szkoła nieudolnie mi wciskała, że mam
z czymś problem.
Napisałem maturę podstawową na 45 procent. Nie podjąłem żadnych studiów. 3 lata po szkole
średniej podjąłem studia matematyczne.
Obroniłem się i mam licencjat. To szkoła wciska Ci, że masz z czymś problem. Do pewnych spraw
musiałem dorosnąć, z czasem zrozumiałem wiele rzeczy, które wydawały mi się do niedawna
abstrakcją.
Nie martw się, po szkole średniej przyjdzie czas na przemyślenia, i do pewnych problemów
będziesz podchodził inaczej, zmieni się też Twój tok myślenia.
3 lut 03:01
Pato: Armando a wiesz, że masz rację? By zrozumieć matematykę czasem potrzeba czasu. Z własnego
doświadczenia miałem tak, że pod koniec roku szkolnego omawialiśmy jakiś tam dzial− nazwijmy
go np funkcjami. Będąc w szkole, próbując w domu nie bardzo mi szło. W wakacje nie robiłem
niczego w kierunku matematyki, wracając od nowego roku do szkoły zastanawiałem się, jak ja
mogłem tego nie rozumieć, skoro to jest takie łatwe
Zrozumienie samo przyszło do mnie
3 lut 08:11
Pato: Kupiłem Zbiór zadań Teraz matura 2017 nowej ery. Robiłem próbną maturę, której niestety nie
udało mi się zdać..
Jak myślicie, czy w te 2 miesiące, które zostały do matury, osoba z wiedzą minimalną ucząc się
po minimum 2h dziennie jest w stanie nauczyć się aby zdać tę maturę na te 30%?
21 lut 19:58
Mila:
Gdybyś zabrał się do pracy 2 lutego, to nie miałbyś wątpliwości.
Weź się do pracy.
21 lut 20:12
Basia: Weź sobie oglądnij kurs od chłopaków z maturobranie.pl i po sprawie w tydzień się nauczysz.
22 lut 00:31
22 lut 00:36
XL: polecam bestseller : T. Katafiasz− "Jak zdać maturę z matematyki nic nie potrafiąc", nakład juz
wyczerpany ale poszperaj na allegro i chomiku
22 lut 10:40
Pato: Dziękuję Wam bardzo! Jesteście wielcy!
22 lut 21:11
XL: wiemy , wiemy
22 lut 21:49
Pato: Nie mogę znaleźć jej nigdzie w internecie w wersji ebook
22 lut 22:08
Mila:
Nie szukaj gruszek na wierzbie, koledzy robią sobie żarty.
Zabieraj się za zadania.
22 lut 22:10
XL: tego bestsellera nie digitalizowano, jest tylko w wersji papierowej
ale jak nie umiesz szukac, to chyba nie..
22 lut 22:14
Pato: Dobra, znalazłem
22 lut 22:30