logarytm
Mariusz: proszę o sprawdzenie logarytmów

wyznacz "a"
9
x+a=3
x+1
3
2x +a= 3*3
x
a=3
x(3−3
x)
i mam określić kiedy ma ma dwa różne rozwiazania
17 sty 10:41
Mariusz: ?
17 sty 13:38
xoy: Spróbuj inaczej. Poprzez odpowiednie podstawienie sprowadź do równania kwadratowego.
17 sty 13:41
Mariusz: no właśnie nie wiem jak to sprowadzić, możesz mi pomóc ?
17 sty 13:57
justka: t = 3x
t2+ a =3t
17 sty 14:02
ak1: 9x+a=3x+1
3x2+a=3*3x podstawiamy 3x=t
t2+a=3t
t2−3t+a=0
Δ=9−4a aby równanie miało 2 pierwiastki Δ musi być >0
9−4a>0
4a>9
a>49
17 sty 14:13