całka
Szymon: Jak rozwiązać tę całkę metodą podstawiania
x cos(5x + 12) dx
2 lut 14:44
Szymon: Ok, tam jest x2
To już nie ważne
2 lut 14:49
Szymon: Ale tu bym poprosił o pomoc
x(x2+1)7dx
2 lut 15:03
Adamm: t=x2+1
2 lut 15:04
Szymon: No ok
dt=2xdx
I jak teraz sprawić żeby zniknęła potęga 7 i x?
2 lut 15:07
Jerzy:
Pomyśl...
2 lut 15:08
Jerzy:
| | 1 | |
xdx = |
| dt oraz ( x2 + 1) = t |
| | 2 | |
2 lut 15:09
Szymon: Ok, już mam.
Jerzy, to jest najgorsze, że ciężko myśleć jak się robi cały materiał w tydzień, no może 1,5
2 lut 15:09
Jerzy:
Powodzenia
2 lut 15:18
Szymon: Dziękuję

A jeżeli mamy
to:
t=2+2x
2
dt4=xdx
| | 1 | | 1 | |
Wychodzimy z |
| * |
| dt i jakim wzorem to potraktować? |
| | 4 | | √t | |
2 lut 15:46
2 lut 15:47
Jerzy:
| | 1 | |
Prościej podstawić: √2+2x2 = t ; 4xdx = 2tdt ; xdx = |
| dt |
| | 2 | |
2 lut 15:48
2 lut 15:50
Jerzy:
| | 1 | |
Bo : xdx = |
| tdt oczywiście. |
| | 2 | |
2 lut 15:51
Szymon: | | 1 | |
ale |
| i tdt pochodzi z xdx. Co się stało z t z mianownika? |
| | 2 | |
2 lut 16:26