funkcja
Angela: Prosze


Sporządź wykres funkcji f(x)= (x+2)
2 + 1 i podaj jej zbiór wartości
17 sty 10:17
Mariusz: narysuj wykres funkcji
f(x)=x2 a potem translacja o wektor T[−2, 1]
17 sty 10:27
Angela: a mozesz podac obliczenia i zbior wartosci? prosze
17 sty 10:31
Mariusz: parabola ma ramiona do góry. Jej wierzcholek będzie w punkcie (−2, 1) czyli Zw=<1, +∞)
17 sty 10:42
Angela: tak to juz narysowalam a z czego to wynika ze trzeba o tyle przesunac? sorki ze tak pytam ale
mam jeszcze kilka zadan i chce wiedziec jak to sie robi
17 sty 10:46
Mariusz: z wektora masz (x+2)2 +1 przy x odwracamy znak czyli będzie T{ −2 , 1)
17 sty 10:55
Angela: dzieki Mariusz

mam nadzieje ze dobrze zrobie reszte zadan
17 sty 10:56
Bocian: wynika to ze wzoru postaci kanonicznej funkcji kwadratowej.
f(x)=(x−p)2+q
czyli np.:
masz wzory funkcji
f(x)=(x−2)2+2 najpierw rysujesz wykres funkcji f(x)=x2 a potem przesuwasz o wektor U[2,2}
f(x)=(x−4)2+3 najpierw rysujesz wykres funkcji f(x)=x2 a potem przesuwasz o wektor U[4,3}
f(x)=(x+8)2−7 najpierw rysujesz wykres funkcji f(x)=x2 a potem przesuwasz o wektor U[−8,−7}
f(x)=(x−1)2−2 najpierw rysujesz wykres funkcji f(x)=x2 a potem przesuwasz o wektor U[1,−2}
f(x)=(x+3)2+3 najpierw rysujesz wykres funkcji f(x)=x2 a potem przesuwasz o wektor U[−3,3}
17 sty 11:05
Angela: dzieki
17 sty 11:09
miki: narysuj wykres funkcji −2x+3dlaxe(−4,−1)i x*−4xdlaxe<−1,5>
8 lut 18:01
miki:
8 lut 18:07
miki: pomozcie
8 lut 18:07
dew: y=3(x+3)2 +1
20 wrz 19:36