geomeria analityczna
maturzysta: w trojkacie dane są wektory AB=[1,3] i CA=[−√2,2√2] oraz kąt BAC=α. Ile wynosi kąt alfa
obliczyłem a1=3 i a2=−2
3+2
5
tgα=|
|=|
|=|−1|=1
1−6
−5
α=45 a w odpowiedziach jest 135=α
2 lut 11:45
===:
ze wzoru na kąt pod jakim przecinają se dwie proste wyliczasz kąt ostry
(mniejszy z kątów) https://matematykaszkolna.pl/strona/1228.html
Nie koniecznie to jest kąt między Twoimi wektorami.
2 lut 12:00
maturzysta:
360−2(45)
270
czyli
=
=135 dzięki już wiem.
2
2
2 lut 12:12
===:
kąt między wektorami lepiej z iloczynu skalarnego