https://www.youtube.com/watch?v=k7ezBeExad4
tomi3215: dwa ułamki x−49/x
2−7=8/x−7
https://www.youtube.com/watch?v=k7ezBeExad4
u mnie wychodzi: (x−49) (x−7)=8 (x
2−7x)
x
2−7x−49x+343=8x
2−56x
porządkujemy : x
2−8x
2−7x−49x+56x=−343
dzielimy : −7x
2=−343/:−7
x
2=49
x=49
2
a jej wyszło −7
2 lut 10:54
Jerzy:
x2 = 49 ⇔ x = 7 lub x = − 7 , ale: x = 7 nie należy do dziedziny.
2 lut 11:06
5-latek: Co ty piszsesz
![emotka](emots/1/olaboga.gif)
jakie x=49
2
Jesli x
2=49 to x=
√49 lub x=−
√49 to x=7 lub x=−7
2 lut 11:06
tomi3215: to jak jest dobrze?
9 lut 20:50
tomi3215: to jak mam na końcu −7 czy 7?
9 lut 20:53
Jolanta: w mianowniku masz x−7 czyli x−7≠0 x≠7 7 odpada z rozwiązania zostaje −7
9 lut 21:11