pochodne funkcji zlozonych
asdf: oblicz pochodne funkcji
3√x3+1
pomozcie bo kolo o 15
2 lut 10:10
5-latek: A jakbys zapisal to sobie tak
(x3+1)1/3 to bedzie latwiej ?
2 lut 10:12
Jerzy:
f(x) = (x
3 +1)
1/3
| | 1 | |
f'(x) = |
| (x3 + 1)−2/3*3x2 |
| | 3 | |
2 lut 10:12
5-latek: Witaj
Jerzy
2 lut 10:13
asdf: tą część rozumiem
(x3+1)1/3
ze potem 1/3 przed nawias, ale tego co sie tam dzieje pozniej to juz nie zabardzo.
moze inaczej, nie rozumiem skąd się tam wzięły −2/3 w potędze
2 lut 10:16
Jerzy:
Cześć
małolat
2 lut 10:18
Jerzy:
(xn)' = n*xn−1
2 lut 10:18
asdf: ah okej, dzieki juz rozumiem
2 lut 10:20