aga 51 lat: COCO WYTŁUMACZ MI CO MAM ROBIĆ PODSTAWIAC ZA N
zapisać w postaci pełnej
n k n-k k
∑ (-1) x y
k=0
7 lis 18:03
coco:
przykro mi ale My tego jeszcz nie uczyliśmy sie moze ktos inny Ci pomoże
7 lis 18:30
b.: podstawiasz za k kolejne liczby (całkowite) od 0 do n, czyli:
dla k=0: (-1)
0 x
n-0 y
0 = x
n
dla k=1: (-1)
1 x
n-1 y
1 = - x
n-1y
...
dla k=n: (-1)
n x
n-n y
n = (-1)
n y
n
i teraz to wszystko dodajemy (bo mamy symbol sumy: ∑), czyli
podana suma = x
n - x
n-1y + x
n-2y
2 - x
n-3y
3 +...+(-1)
n y
n
(wypisałem tu więcej wyrazów niż powyżej

)
7 lis 18:55
coco: OK

7 lis 19:06
aga 51 lat: dzięki całusy
7 lis 19:35