matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
X
Niespokojny wode:
Siema Mam pytanie ile wynosi x ln
2
x plus 2lnx rowna sie 0
2 lut 01:31
Smule:
ln
2
x + 2lnx = 0 lnx(lnx + 2) = 0 lnx = 0 ⇒ x = 1 lnx + 2 = 0 lnx = −2 lnx = lne
−2
x = e
−2
Odp.
1
x = 0 lub x =
e
2
2 lut 04:56
Smule:
x = 1 *
2 lut 04:56