matematykaszkolna.pl
całki podwójne i współrzędne biegunowe Pa: Przedstawiam Państwu całkę emotka Widzę, że całka może być całkiem prosta, zupełnie nie radzę sobie ze współrzędnymi biegunowymi. Mam wrażenie że całki wielokrotne to czarna magia. każde zadanie ma dwa podpunkty: Tutaj orginalnie zapisane zadania od Sz.P.Wykładowczyni http://imgur.com/E9C4Etl 1)∫∫xdxdy a) x2+y2=2x (przekształcając otrzymujemy) (x−1)2+y2=1 b)y=x2, y=4 Potrafię narysować sobie granice i z tym problemu nie mam. Nie umiem dobrze określić przedziałów oraz napisać później całki. 2)∫∫xdxdydz a)x2+y2+z2=4; x≥0 ; y≤0 b)x2+y2=4; x≥0; x2+y2=z2 Kolejna porcja czarnej magii... 3)całka z "l" na dole ∫3xdx−4zdy+ydz l: A:(0,1,2), B:(3,2,1) 4)całka z "l" na dole ∫(5+x)dl l:x=sinx ; y/z=cosx <= (nie jestem pewna co do odczytu z kartki) Studia niestacjonarne, a żeby było śmieszniej matematyka jest to ostatni przedmiot przed obroną. Praca napisana, promotor zachwycony, a ja nie mam absolutorium... Egzamin się bedzie składał z 2 częsci: 1)całki jak na przykładzie 2)statystyka i prawdopodobieństwo (które na szczęscie, ogarniam) Bardzo proszę o wsparcie w tej dość trudnej dla mnie sytuacji.
2 lut 00:52