ttt
tade: wykaż, że dla kazdej liczby całkowitej n liczba n3−n jest podzielna przez 6
n3−n=n(n2−1)=n(n−1)(n+1)=(n−1)n(n+1) ← 3 kolejne liczby calkowite czyli iloczyn mozna
napewno podzielic na 2 i 3 wiec mozna tez przez 6
dobrze? może jakoś inaczej to powinienem zrobic?
i jeszcze pytanie 0 jest podzielne na 6? bo dla n=−1,1,0 ten iloczyn sie wyzeruje
2 lut 00:24
Jerzy:
Dowód dobry.
Liczba : n = − 1 nie jest liczbą naturalną.
2 lut 08:55
Adam: każda liczba całkowita oprócz zera dzieli 0
2 lut 10:32