Równania funkcji wykladniczej
Zu07: Rozwiąż równanie funkcji
25
x−5
x−1 +20=0
Przeksztalcilam jedynie 25 na 5
2* x, ale dalej nie mam pomysłu. Próbowałam wyciągnąć przed
nawias, ale niebardzo wiedziałam jak mam to zrobić. Z góry dziękuję za pomoc
1 lut 23:59
Grzest1:
| | 1 | |
Zauważ jeszcze, że 5x−1 można zapisać jako |
| 5x. |
| | 5 | |
Następnie podstaw t=5
x.
2 lut 00:08
Eta:
To równanie jest sprzeczne
| | 1 | |
(5x)2− |
| *5x+20=0 5x=t, t>0 |
| | 5 | |
2 lut 00:08
Zu07: Czyli jeśli t = 0,1 to 5x=0,1 , czy tak? Jest tu rozwiązanie?
2 lut 00:18
Zu07: Nie przepraszam, cofam pytanie

równanie sprzeczne, więc nic z tym nie zrobię i po prostu brak
rozwiazan?
2 lut 00:19
Zu07: Jeszcze mam jedno pytanie, może banalne, ale w przypadku 25
x kierując się własnością potęgi
potęgi, to potęgi mnoze przez siebie, więc moim tokiem rozumowania wyszło mi 5
2x , a
widzę że u Was wyszło x
2. Więc w funkcji wykładniczej wygląda to inaczej czy po prostu źle
myślę?
2 lut 00:32
Zu07: Tak pytanie było banalne, bo już wiem gdzie zrobiłam błąd

le dziękuję za pomoc
2 lut 00:34