Dla jakich wartości naturalnych n^2+2n-2 jest kwadratem liczby naturalnej?
ziemniaczek: Witam mam do rozwiązania takie zadanko:
Dla jakich wartości naturalnych n2+2n−2 jest kwadratem liczby naturalnej?
1 lut 22:32
jc: Podstaw n=k−1, k > 1, r>0
k2−3=r2
(k−r)(k+r)=3
k=2, r=1
1 lut 22:57
Eta:
n2+2n−2=k2 , k∊N
n2+2n+1= k2+3
(n+1)2−k2=3 = 1*3=3*1 ( bo uwzględniamy liczby naturalne
(n+1−k)(n+1+k)=1*3
n+1−k=1
n+1−k=3
+ −−−−−−−−−−
2n=4 ⇒ n=1
1 lut 23:02
Eta:
poprawiam chochlika
+−−−−−−−−−−−−−−−−
2n+2=4 ⇒n=1
1 lut 23:04
ziemniaczek: dziekuje : )
2 lut 10:30