rownanie parametryczne plaszczyzny
Kuba: Wyznaczyc rownanie parametryczne plaszyczny π, ktora przechodzi przez punkt P = (1, −1, 1) oraz
jest rownloległa do plaszczyzny π
2 : x + 2y + 2z = 0
Z góry dziekuje za pomoc
1 lut 22:12
Adamm: n=[1; 2; 2]
(x−1)+2(y+1)+2(z−1)=0
nie wiem jakie to jest parametryczne, to zrób sam
1 lut 22:14
Mila:

π: x+2y+2z−1=0
P=(1,−1,1)
Szukamy dwóch punktów , które nie sa współliniowe z P
z=0
x+2y−1=0 dla x=−3 mamy: −3+2y−1=0
A=(−3, 2,0)
y=0 wtedy x+2z−1=0 dla x=3 mamy 3+2z−1=0
B=(3,0,−1)
PA
→=[−4,3,−1]
PB
→=[2,1,−2]
π:
x=1−4t+2s
y=−1+3t+s
z=1−1t−2s
t,s∊R
spr.
[−4,3,−1] x [2,1,−2]=[−5,−10,−10] || [1,2,2]
1 lut 22:45
Kuba: tylko skąd D = −1 w rownaniu plaszczyzny?
1 lut 23:22
Mila:
(x−1)+2(y+1)+2(z−1)=0⇔
x−1+2y+2+2z−2=0
x+2y+2z−1=0
1 lut 23:26