pole trójkąta
jc: Dla jakich dodatnich całkowitych n pole trójkąta o wierzchołkach
(n+1,0,0), (0,n,0), (0,0,1) jest liczbą wymierną? całkowitą?
1 lut 21:29
Benny: Dla żadnych n pole nie jest liczbą całkowitą. Chyba, że coś źle policzyłem.
2 lut 16:17
jc: Ale za to zawsze mamy liczbę wymierną. Wyszło mi podobnie. P=(n2+n+1)/2.
2 lut 16:32
Benny: Ja to liczyłem wyznacznikiem.
2 lut 16:36
jc: Pokaż swój rachunek
2 lut 16:40
Jack:
v = [n+1,−n,0]
u = [0,−n,1]
u x v = [−n,−n−1,−n(n+1)]
|u x v| =
√n2 + (n+1)2 + n2(n+1)2 =
=
√n2 + n2 + 2n + 1 + n4 + 2n3 + n2 =
=
√n4 + 2n3 + 3n2 + 2n + 1 =
√(n2+n+1)2 =
= n
2 + n + 1
?
2 lut 17:00
jc: b.d.b.
2 lut 21:41
jc: A teraz obliczmy pole czworościanu o wierzchołkach
(0,0,0), (n+1,0,0), (0,n,0), (0,0,1)
a jeszcze lepiej
(0,0,0), (n,0,0), (0,n−1,0), (0,0,1).
Wynik wygląda interesująco, choć może coś pomyliłem.
2 lut 21:48
jc:

W ten sposób z kwadratu nxn możemy utworzyć czworościan
o wierzchołkach (0,0,0), (n,0,0), (0,n−k,0), (0,0,k).
Daszek oczywiście będzie miał pole = n
2−nk/2 −n(n−k)/2 − k(n−k)/2 = (n
2−nk+k
2)/2.
I tajemnica się wyjaśniła ...
2 lut 22:41