Hejcia :)
cynamonek:

Krótsza przekątna trapezu prostokątnego podzieliła ten trapez na trójkąt równoboczny i trójkąt
prostokątny. Oblicz pole tego trapezu, wiedząc, że jego obwód jest równy 9.
B= A
√2
H= A
9= A
√2 * 2 + 2A ? /
9A = 2
√2 +2 / : 9
A =
9 2 √2 +
92
P =
12 B*A
Tak mam to robić ?
1 lut 21:02
Adamm: tam nie było mowy że ten trójkąt prostokątny jest równoramienny
1 lut 21:13
cynamonek: Z sinusa 30
0 obliczam
12 =
B √32 : B ( to jest 2 kreska ułamkowa pod 2 )
1 lut 22:00
Eta:

5a+a
√3=9 ⇒ a(5+
√3)=9 /*(5}−
√3) ⇒ 22a=9(5−
√3) ⇒ a=..........
| 3a | | 3a2√3 | |
P= |
| *h= |
| =........ |
| 2 | | 2 | |
1 lut 22:11
Mila:
| a+12a | | a√3 | | 3a2√3 | |
1)PABCD= |
| * |
| = |
| |
| 2 | | 2 | | 8 | |
2) Trzeba obliczyć a.
5a+a
√3}=18
a*(5+
√3)=18 /*(5−
√3)
a*(5
2−3)=18*(5−
√3)
1 lut 22:23
Eta:
1 lut 22:38
cynamonek: dziękuję
1 lut 22:47
cynamonek: Kurczę nigdy bym nie wpadł na to rozwiązanie ;C Chyba za mało zadań z tego działu zrobiłem : O
1 lut 22:47
Eta:
1 lut 22:49