matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Paula:
Potraficie to zrobic − bardzo prosze
W trójkącie prostokątnym kąt α jest kątem ostrym i sinα =
1
3
. Wiedząc, że przyprostokątna leżąca przy kącie α ma długość 4 cm. oblicz długości pozostałych boków tego trójkąta.
17 sty 08:42
taa:
1
(
)
2
+ cos
2
= 1
3
1
1−
= cos
2
9
√
8
= cos
3
√
8
4
=
3
a
12
= a
2
√
2
a= 3
√
2
a
2
= 4
2
+ b
2
18− 16= 2 b=
√
2
17 sty 09:19
Paula:
dziekuje bardzo pozdro
17 sty 09:42
Paula:
a
2
=4
2
+ b
2
skad wziales ze c = 4?
17 sty 09:54