Rozwiąż równanie
Kuba: Z3+2−2i=0
Czy ktoś potrafi i wytłumaczy ?
1 lut 18:30
5-latek: Kuba a moze najzwyczajniej w swiecie
z3= −2+2i
Terazlicz pierwiastki (bedzie ich trzy
1 lut 18:57
Mila:
z
3=−2+2i
z=
3√−2+2i
v=−2+2i
|v|=
√22+22=
√8=2
√2
| | | | | |
zk=p3√8}*(cos |
| +i sin |
| ), k∊{0,1,2} |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | π | | √2 | | √2 | |
z0=√2*(cos |
| +i sin |
| )=√2*( |
| +i |
| ) |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
z
0=1+i
policzysz dalej sam?
1 lut 19:06
Kuba: chyba nie
1 lut 20:49
jc:
| | −1+i | |
z3 = 2√2 |
| , argument = 135o, moduł = 2√2 |
| | √2 | |
Jeden z pierwiastków ma argument 45
o i moduł =
√2
| | 1+i | |
z = √2 |
| = 1+i (możesz łatwo sprawdzić) |
| | √2 | |
Pozostałe 2 pierwiastki: z = (1+i)(−1 + i
√3)/2 oraz z = (1+i)(−1 − i
√3)/2
1 lut 20:54
Mila:
Masz trudności w wartościach funkcji tryg. tak?
Jeżeli masz jeden z pierwiastków, tu mamy już
z
0=1+i to pozostałe możemy obliczyć tak:
| | 2π | | 2π | |
z1=(1+i)*(cos |
| +i sin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
| | 4π | | 4π | |
z2=(1+i)*(cos |
| +i sin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
1 lut 21:29